Què és el sexting, els seus riscos i com prevenir-lo


9 desembre 2024 - Temps de lectura 3,5 minuts


 

El sexting és l’enviament d’imatges, vídeos o missatges amb contingut íntim, compromès o de tipus sexual a través d’Internet.Per a això s’utilitzen plataformes de missatgeria instantània, correu electrònic o les pròpies xarxes socials, encara que també sol ser comú en fòrums o en jocs online.

Encara que el sexting no té per què significar ciberassetjament, sí que és una pràctica perillosa que pot acabar sent utilitzada amb aquesta finalitat.Per això cal posar especial atenció en els menors d’edat que cada vegada passen més temps navegant per Internet i usant dispositius tecnològics.

Riscos de fer sexting

  • Pèrdua de la privacitat: des del moment en què s’envia un contingut compromès o íntim, ja que es perd el control sobre el mateix.El material enviat pot acabar en males mans: ja sigui perquè robin el dispositiu de la persona que rep el contingut, el perdi o pateixi un hackeig.O perquè la persona receptora de la imatge, text o vídeo el reenviï a altres contactes o el pugi a la xarxa pública.
  • Ciberassetjament (ciberbullying): una imatge o un vídeo compromès poden ser utilitzats passa assetjar la persona per Internet.
  • Sextorsió: qualsevol material íntim pot ser utilitzat per fer xantatge amb l’amenaça de publicar-lo o difondre’l si no obté alguna cosa a canvi. 
  • Grooming: ocorre quan els continguts íntims d’un menor arriben a un adult que amenaça amb la seva publicació, obligant al menor a tenir una trobada física o a enviar-li més continguts de caràcter sexual.
  • Riscos de localització: el contingut i les possibilitats d’etiquetatge per defecte que tenen aplicacions o els propis continguts multimèdia pot facilitar que es conegui la ubicació física des de la qual ha estat enviat el contingut, amb el perill que això suposa.

Com prevenir el sexting

  1. No facis fotos íntimes, compromeses o de caràcter sexual.
  2. Si reps aquest tipus de contingut, no el reenviïs.No siguis còmplice del delicte.
  3. Consciència als menors del perillós que és el sexting, tant com a protagonistes dels continguts com a receptors. 
  4. Facilita a casa un ambient de confiança, perquè els menors siguin capaços de demanar ajuda i consell quan ho necessitin i es pot prevenir o solucionar qualsevol problema ràpid i amb menys conseqüències.
  5. Protegeix els teus dispositius per no perdre el control de la informació que guarden.És recomanable tenir un antivirus que faci anàlisis periòdiques per detectar possibles atacs i mantenir-lo actualitzat per evitar bretxes de seguretat.A més, protegeix els teus comptes amb contrasenyes d’alta seguretat (crea contrasenyes segures, renova-les constantment i no les comparteixis amb ningú)
  6. Activa sempre que sigui possible el doble factor d’autenticació i/o revisa les opcions de privacitat de cada aplicació o servei que utilitzis.A més, és recomanable utilitzar els ajustos propis del dispositiu, com per exemple la funció de cerca i bloqueig del dispositiu davant pèrdues o robatoris.

Com actuar si ets víctima o testimoni d’un cas de sexting

Si ets menor, i ets víctima del sexting, avisa immediatament els teus progenitors, professors o tutors legals

En cas de rebre una fotografia o vídeo sexual d’una altra persona elimina-ho i, per descomptat, mai comparteixis o reenviïs.

Si ets víctima d’aquesta pràctica, coneixes algú que pugui estar patint o tens dubtes sobre qualsevol tema relacionat amb la ciberseguretat, pots contactar de manera gratuïta i confidencial amb l’Institut Nacional de Ciberseguretat en horari de 8:00 a 23:00 tots els dies de l’any:

  • Per telèfon: 017
  • Per whatsapp: 900116117
  • Per telegram: @INCIBE017

Coneix què és el sexting, com prevenir-lo i com actuar davant d’un cas, obre finestra modal.

T'ha resultat útil aquesta informació?

Gràcies per la teva valoració!

Pots expressar la teva queixa a través de l'assistent virtual.

  • Compartir a: