Què és la desconnexió digital i com aconseguir-la amb rutines de detox digital


6 de febrer de 2025 - Temps de lectura 3 minuts


 

Què és la desconnexió digital

La desconnexió digital consisteix a limitar l’ús de les tecnologies per respectar els moments de descans i fomentar un equilibri en la nostra vida.

Quins són els beneficis de la desconnexió digital

S’ha demostrat científicament que la desconnexió digital té un impacte molt positiu en la nostra salut i benestar perquè:

  • Millora de la salut mental en reduir-se l’estrès i l’ansietat.
  • Redueix el sedentarisme.
  • Facilita el descans de la vista i un son més reparador.
  • Augmenta la concentració i la creativitat, ja que es torna al treball amb més energia i motivació.

Quines són les majors dificultats per aconseguir la desconnexió digital

Existeixen en la nostra rutina diferents obstacles amb els quals ens trobem a l’hora de desconnectar com el fet de tenir el mateix número de telèfon personal i de treball (o portar el correu electrònic de l’empresa obert al mòbil), l’ús constant de pantalles en la nostra rutina (xarxes socials, aplicacions de missatgeria o alguns dels nostres plans d’oci favorits, com veure sèries i pel·lícules).A més, el mòbil s’ha convertit en el nostre company inseparable i el fem servir per a tot: per despertar-nos, per monitoritzar la nostra activitat física, per comprar...

Consells per fer un detox digital i cuidar la teva salut mental

Un detox digital complet d’una setmana pot ser molt efectiu, però no sempre és possible.Per això, aquí tens consells més senzills i realistes que pots aplicar en el teu dia a dia:

  1. Sigues conscient del temps que passes amb el mòbil: Eines com Screen Time a iOS o Bienestar Digital a Android et permeten conèixer el teu ús real que fas del teu dispositiu i el temps que dediques a cada aplicació.Aquestes eines també t’ofereixen la possibilitat d’establir límits de temps per a cada app, cosa que pot ajudar-te a complir els teus objectius de desconnexió.
  2. Analitza els teus hàbits: Reflexiona sobre quant temps dediques al mòbil per necessitat i quant per avorriment o rutina.Aprofita aquestes hores i dedica’ls a una nova afició, a llegir, fer esport o a aprendre un idioma nou.
  3. Compra un despertador tradicional: Això evitarà que el mòbil sigui l’últim que vegis abans de dormir i el primer en despertar.A més, fomenta un somni més reparador, ja que redueixes l’exposició a la llum blava i evites l’ansietat que generen les notificacions.
  4. Crea zones lliures de pantalles a casa: Pren la iniciativa de crear una zona on no utilitzis dispositius electrònics.També és bo fixar una hora límit per desconnectar-te al final del dia.En aquest cas, si el teu entorn se suma a aquest repte et serà més fàcil complir-lo.
  5. Fes visible el final de la jornada laboral: Si treballes des de casa, guarda l’ordinador en acabar la teva jornada laboral.Aquest simple gest ajuda a ser conscient que comença una altra etapa del dia i retornaràs a l’espai reconvertit en oficina a la seva funció original.
  6. Activa el mode “No molestar” o silencia el mòbil: Configura el mode “No molestar” des dels ajustos del teu dispositiu per reduir les interrupcions.També pots deixar el mòbil cap per avall per evitar distraccions visuals.
  7. Utilitza alguna aplicació que t’ajudi amb el detox digital: Una app per trobar una dosi extra de motivació és Forest Informació sobre Forest que està disponible per a iOS i Android i et permet plantar un arbre virtual quan comences una tasca.L’arbre creix mentre no fas servir el mòbil, i si compleixes els teus objectius, pots arribar a tenir un bosc virtual.

En adoptar aquestes rutines, aconseguiràs un equilibri més saludable amb la tecnologia i et sentiràs millor.No ho deixis per demà, comença avui.

Descobreix què és la desconnexió digital i com aconseguir-la amb rutines de detox digital.

T'ha resultat útil aquesta informació?

Gràcies per la teva valoració!

Pots expressar la teva queixa a través de l'assistent virtual.

  • Compartir a: